Business coaching: minden, amit tudni akartál

New Gen Business Coaching

Ezen az oldalon kérdés-válasz formájában összeszedtem mindent, amit a business coaching elméleti és gyakorlati oldaláról tudni érdemes. Amennyiben az oldal elolvasása után is maradna kérdésed, lépj velem kapcsolatba és szívesen válaszolok!

Mi a coaching?

A coaching egy olyan folyamat, mely során a coachod partneként támogat, hogy elérd a céljaidat. A szó a sport területéről származik, eredetileg edzőt jelent. A business coach gyakorlatilag egy üzleti edző, akinek a feladata, hogy támogasson téged az úton, ami a céljaid eléréséhez vezet.

A szép az egészben, hogy a coach nem ad tanácsot, ha így lenne nem business coachingról, hanem üzleti tanácsadásról beszélnénk. A coach kérdez, visszajelez, szembesít, rávilágít dolgokra, amiket te nem látsz. A feladata, hogy segítsen megtalálni a válaszaid. Ezzel biztosítja azt, hogy valóban a te céljaid, vágyaid, és ezzel együtt a saját megoldásaid legyenek terítéken. Azok a megoldások, melyek számodra a legmegfelelőbbek, amik megvalósulásáért képes vagy szívvel-lélekkel dolgozni, döntésidért pedig felelősséget vállalni. A coach nem tudja a tutit, nem mondja meg, szerinte mit kellene tenned, nem oldja meg helyetted a problémát.

Mit várhatok egy business coaching folyamat végére?

A coaching ülések intenzív tanulási és önismereti folyamatok, ahol az ügyfél van a középpontban, a coach rá figyel, érte dolgozik. A folyamat kiinduló pontja az ügyfél által behozott probléma, kérdés, elakadás.

A közös munka eredménye általában:

 • az ügyfél megnövekedett éntudatossága
 • saját rendszerében kialakult viszonyainak áttekintése
 • tipikus szerepeinek, működésmódjának megismerése
 • személyes hatékonyságának növekedése
 • önbizalmánk növekedése
 • döntési helyzetek, viselkedésváltozások előkészítése
 • döntés melletti kitartás segítése, felelősségvállalás támogatása.

Milyen problémákra jó a coaching?

A rövid válasz, hogy arra, amit te problémának érzel és nyomaszt annyira, hogy kész vagy a megoldásért tenni.

Business coaching esetében további kritérium, hogy a téma legyen munkával, karrierrel, üzleti élettel kapcsolatos. Business coachok nem foglalkoznak többek között párkapcsolati kérdésekkel. Kivétel ebben az esetben, ha például a párkapcsolati problémáid hatással vannak a munkahelyi teljesítményedre és szükséged van egy action plan-re azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogsz a következő hetekben vagy hónapokban a munkahelyeden helyt állni. Emellett természetesen a kapcsolatodat is helyre kell tenni, de a coaching segíthet abban, hogy a problémából ne legyen még nagyobb.

Hosszú válaszként felsorolok néhány tipikus business coaching témát a teljesség igénye nélkül:

 • nem tudod, jó helyen vagy-e, máshol jobb lenne-e egyáltalán
 • nem tudod, mihez akarsz kezdeni pár év múlva
 • karrierváltás előtt állsz
 • folyamatosan sikertelen vagy az álláskeresésben
 • a kiégés tüneteit tapasztalod magadon
 • konfliktusod van valamelyik kollégáddal
 • nem olyan a teljesítményed, mint szeretnéd
 • a csapatod teljesítménye nem olyan, mint szeretnéd
 • van egy kiváló ötleted, de nem látod, hogy lesz ebből működő vállalkozás
 • nem tudsz jól egyensúlyozni a munka és a magánélet között és ez valamelyik területen problémát okoz
 • nehéz döntés előtt állsz és nem vagy biztos magadban
 • nem bírod a nyomást és nem tudod mit tegyél

Hogy néz ki egy coaching folyamat a gyakorlatban?

Miután megkerested a coachot és megegyeztetek a részletekről a legtöbb esetben a nulladik ülés ingyenes vagy csak utólag, akkor kell kifizetned, ha már elköteleződtél. Ez az ülés az ismerkedést, a téma körüljárását, esetleg már a célállítást is magában foglalja.

A nulladik vagy az első ülésen megállapítottok egy célt, ahová a coaching folyamat végére el szeretnétek jutni. Ekkor azt is meghatáozzátok, hogy kb. hány alkalmas coachinggal számoltok. Egy business coaching folyamat legtöbbször 6 ülést foglal magában, de ettől bármelyik irányba eltérhettek. Megeshet, hogy a kitűzöttnél hamarabb eléritek a célt, ebben az esetben a folyamat lezárul. Az is előfordulhat, hogy – amennyiben szeretnéd – a cél elérésével új folyamatba kezdtek és így folytatjátok a közös munkát.

A coaching üléseket lehet tartani hetente vagy akár kéthetente is.

Coachingot vagy terápiát válasszak?

Ez egy összetett kérdés, de megpróbálok rá röviden válaszolni.

A pszichoterápia hagyományosan mentális problémákat feltételez, ugyanakkor ma már egészséges emberek is járnak terápiába hiszen számukra is nagyon hasznos lehet. Ha úgy érzed, a problémád összetettebb, mint a fenti témák, illetve ha nem csak a munkádra, hanem az életed több területére is kiterjed a probléma, akkor mindenképp terapeutát keress!

A fő különbség a coaching és a terápia között, hogy a coaching a jelenre és a jövőre fókuszál, nem időzik sokat azon, hogy miért alakult úgy a helyzet, ahogy. Ezzel szemben a terápiás irányzatok legtöbbje az okok kutatását és a viselkedés gyökereinek megértését tűzi ki célul.

Ezzel kapcsolatosak a fő kritikák, amivel a módszerek képviselői illetik egymást: a coachok szerint a terápiában sokszor feleslegesen kutatják az okokat. Azt mondják, attól, hogy tudom, hogy miért csinálok valamit, még nem következik, hogy legközelebb máshogy is fogom csinálni. Való igaz, hogy nagyon sok időt el lehet úgy tölteni egyes terápiás folyamatokban úgy, hogy a múltat már értjük, de a jelenbeli viselkedés egyelőre nem változik. A pszichoterapeuták szerint pedig a coachok csak foltozgatják a problémákat, és ha nem mennek annak a mélyére az valójában nem fog megoldódni. És szintén igaz, hogy sokszor hiába tudom, hogy mit kellene csinálnom, valamiért nem tudom megtenni. Ebben az esetben az okok megkeresése segíthet.

Ebből az következik, hogy különböző problémákra és különböző személyeknek más-más módszer lesz megfelelő. Aki direktívebb és rövid távon eredményesebb módszerre vágyik, emellett nem bánja, ha nem kutatjuk hosszan, miért alakult úgy az élete, ahogy, annak a coachingot javaslom. Azt gondolom, a coaching többek között eme fő jellegzetessége miatt vált az üzleti világban elterjedtté. Itt nincs idő arra, hogy évekig elemezgessük egy probléma gyökerét, ezzel szemben nagyon fontosak a gyors és hatékony megoldások.

Ugyanakkor, aki szeretné megérteni cselekvése mozgatórugóit, szeretne igazán mély önismeretre szert tenni, szívesen eltölt hosszabb folyamatot, akár éveket is egy terápiában, és nem bánja, ha az eredmények sem egyik napról a másikra jönnek, annak a terápia minden bizonnyal nagyon hasznos lesz.

Kell-e, hogy a coachom egyben pszichológus is legyen?

A rövid válasz, hogy nem kell.

A hosszabb válasz, hogy érdemes megfontolni, mivel hasznos lehet.

Gondolj csak bele, két ember kijön egy coach képzésről, az egyikük pszichológus, a másik nem. Kb. ugyanannyi coaching tapasztalattal a hátuk mögött az egyiknek van egy olyan hatalmas előnye hogy 5 évnyi tananyaggal több van a fejében az emberi pszichéről és talán még némi gyakorlattal is rendelkezik. Te kihez fordulnál közülük?

Emellett azért is érdemes lehet egy coach-pszichológushoz fordulni, mert – éppen a plusz 5 évnyi, coach képzéseken nem elsajátítható fejtágítás miatt – egy ilyen személy jobban meg tudja ítélni, amennyiben mégsem coachingra lenne szükséged, hanem a fent említett terápia nagy valószínűleg eredményesebb lenne számodra.

Ugyanakkor a teljesség kedvéért (mielőtt megköveznek a nem pszichológus coachok) szeretném hozzátenni, hogy ezt a kezdeti előnyt jelentős coaching tapasztalat akár teljesen el tudja tüntetni. Ismerek egészen kiváló coachokat – igaz, jelentős tapasztalattal a hátuk mögött – akik nem pszichológusok.

Hogyan válasszak business coachot?

Az egyik legjobb mód, ha ajánlás útján választasz, hiszen ha egy ismerősödnek, akiben bízol, már bevált az illető, akkor egész jó eséllyel fog tudni neked is segíteni.

Ha nincs a környezetedben olyan, aki szakembert tudna neked ajánlani, vagy valamiért mégsem az illetőt választanád, akkor marad a – legtöbb esetben internetes – keresés.

Sajnos manapság bárki elmondhatja magáról, hogy coach. Sokan elvégeznek egy néhány hónapos – sokszor kétes minőségű képzést -, mások még ennyit sem tesznek meg és máris coachnak deklarálják magukat. Ezért jó elővigyázatosnak lenni, amikor a valaki szakembert választ.

A továbbiakban szeretnék segítséget nyújtani a coach választáshoz. Az alábbi szempontoknak érdemes utána nézned, mielőtt kapcsolatba lépsz valakivel:

 • nézd meg, mikor és hol végzett az illető coach képzést, illetve ha teheted, nézz utána az iskolának is
 • jó pont, ha az iskola vagy az illető akkreditálva van valamilyen szövetség által. Ilyen például az ICF (Internaltional Coach Federation).
 • ha nincs is akkreditáció, pozitívum, ha az illető tagja valamilyen coach szövetségnek. Ilyen lehet szintén az ICF vagy MCSZ (Magyar Coach Szervezetek Szövetsége) is.
 • nézd meg, vannak-e az illetőnek más releváns végzettségei
 • ha teheted, nézz utána, hogy mennyi tényleges coaching tapasztalata van. Ezt sokszor sajnos nehéz megítélni, de hátha találsz erre utaló adatot
 • ha teheted, szintén nézz utána, hogy milyen témákkal, milyen ügyfeleknek dolgozik az illetö
 • nézd meg, hogy mások írnak-e róla véleményeket, esetleg olyat is találsz-e, ami nem a saját oldalán szerepel
 • ha van Facebook oldala, blogja, vagy ír cikkeket, esetleg nyilatkozott TV-ben, rádióban, akkor nézd meg és olvasgasd ezeket. Szerezz benyomást arról, hogy milyen ember ő, miben hisz, hogyan dolgozik, és nézd meg, hogy szimpatikus-e neked. Hidd el, szívesebben dolgozol majd egy olyan emberrel, akivel úgy érzed, megvan a kémia!

Szerencsére a legtöbb coach az első ülésért nem kér díjat. Ekkor lehetőségetek van megismerkedni és mindketten eldönthetitek, hogy szeretnétek-e a közös munkát. Legtöbbször csak ez után kell elköteleződnöd, ami szerencsés abban az esetben ha a szakember nem váltaná be a feltételezett reményeket.

Ha vezetői kérdésekkel fordulok coachoz, kell-e, hogy a coachomnak is legyen vezetői tapasztalata?

Egyáltalán nem!

Ahogy már írtam, a coach feladata, hogy segítsen megtalálni a saját válaszaiad és a céljaid megvalósításához szükséges erőforrrásokat. Mivel nem ad tanácsot, nem mondja meg mit csinálj, ezért akár asztronauta is lehetsz (és feltételezzük, hogy a coachodnak nincs ilyen jellegű tapasztalata), a lényegen nem változtat.

Ha vezető vagy és business coachot keresel, akkor ne elsősorban olyat keress, akinek vezetői tapasztalata van, hanem olyat, akinek abban van gyakorlata, hogy hogyan segítsen vezetőket! A kettő egészen más kompetencia készletet igényel!


Ha szeretnél kipróbálni egy coaching folyamatot lépj velem kapcsolatba ITT.

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogy hogyan dolgozom, ITT találsz további információkat.